Un viitor mai bun pentru comunitățile rurale din județul Neamț

Carpatcement a terminat luna trecută prima sesiune de consultări din acest an cu liderii formali și informali din comunitatea aflată în jurul fabricii de ciment din Tașca, jud. Neamț. Pe 27 mai reprezentanți ai presei, ai autorităților locale și județene, lideri de opinie din Tașca și împrejurimi s-au reunit în cadrul celor două proiecte deja cunoscute ale Carpatcement – Sfatul Jurnaliștilor și Sfatul Bătrânilor – pentru a discuta mai deschis că oricând despre cum fabricăași comunitatea pot conlucra și crește în continuare.

Consultările din 27 mai au adus împreună reprezentanți ai presei din Jud. Neamț, dar și din cadrul primăriilor locale, ai Prefecturii Neamț, ai Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, ai unităților de învățământ și ai locașelor de cult din zonă, cât și din partea partenerilor și furnizorilor externi ai Carpatcement.

Reprezentanții Carpatcement au prezentat soluțiile generate de ultima întâlnire, cât și proiectele și acțiunile care au răspuns unor nevoi urgente ale comunității. Printre acestea se numără sponsorizările pentru creșa din Bicaz, sprijin în redeschiderea Spitalului din Bicaz (singurul din zonă), sponzorizări în materiale de construcții (de exemplu pentru finalizarea construirii bisericii din Tașca). Printre prioritățile de pe lista companiei s-au aflat promovarea spiritului civic și al antreprenoriatului local prin proiectele „Tinerii Gardieni ai Mediului” – inițiativă de implicare a tinerilor din localitate în procesul de monitorizare a indicatorilor de mediu din fabrică – și „Ora de Voluntariat” – program de încurajare și sprijinire a voluntariatului în rândul liceenilor. De asemenea, Programul de ucenicie aflat în plină desfășurare în fabrica de ciment continuă să fie unul dintre cele mai de succes proiecte locale ale Carpatcement, acesta fiind lansat în urma unei ediții anterioare a „Sfatului Bătrânilor”.

În următoarea perioadă compania va analiza problemele și oportunitățile semnalate atât de jurnaliștii din județul Neamț, cât și de membrii „Sfatului Bătrânilor”, pentru a putea găsi un drum comun spre un viitor mai bun și pentru a promova atât implicarea civică rândul celor din comunitate, creșterea un model pentru ceilalți actori economici din zonă.

Membrii grupului de „Sfatul Bătrânilor” la ediție, unii fiind parteneri vechi Carpatcement, au fost:

  • Prefectura Neamț
  • Primăria Bicaz
  • Primăria Tașca
  • Primăria Tarcău
  • U. Neamț – comandamentul local Bicaz
  • Poliția Bicaz
  • Agenția pentru Dezvoltare Nord-Est
  • Școala Gimazială Tașca
  • Liceul „Carol I” Bicaz
  • C. Expert Reparații .R.L.
  • Parohia Izvorul Muntelui

„Sfatul Bătrânilor” și „Sfatul Jurnaliștilor” se desfășoară de două ori pe an și au fost inițiate în 2012, fiind până în prezent o dovadă din ce în ce mai activă a dorinței de a comunica transparent și de a se implica activ în dezvoltarea comunităților în care compania deține fabrici.

Bogdan Arnăutu

ESG and Communication Manager

Heidelberg Materials România Șos. București-Ploiești 1A,
Bucharest Business Park, clădirea C2
013681 București
România