„Tinerii gardieni ai mediului” monitorizează activitatea Carpatcement Taşca

Carpatcement a lansat programul „Tinerii gardieni ai mediului” în cadrul căruia o echipa formată din cinci elevi ai liceului din Bicaz au făcut o vizită în fabrică de la Taşca pentru a măsura, alături de specialişti, indicatorii de mediu.

Iniţiativa „Tinerii gardieni ai mediului” s-a născut în urma preocupării liderilor de opinie formali şi informali reuniţi la întâlnirile „Sfatul Bătrânilor” cu scopul de a informa şi educa localinicii din comunităţile gazdă asupa impactului de mediu pe care îl are un actor economic în viaţa unei comunităţi.

Compania Carpatcement îşi propune să crească gradul de transparenţă în privinţa performanţei de mediu din dorinţa de a-i implica pe localinici şi de a afla în mod cât mai direct aşteptările pe care aceştia le au şi mai ales impactul pe care îl resimt. Pentru a îndeplini acest obiectiv, compania a finalizat un proces de cercetare sociologică prin care să identifice părerea membrilor comunităţii cu privire la cele mai importante aspecte de mediu.

Echipa de elevi ai Grupului Şcolar Bicaz a fost însoţită de către profesorii coordonatori care predau protecţia mediului, doamna Mihaela Scurtu şi domnul Călin Sorin, iar ghidarea prin fabrică s-a făcut alături de responsabilul de mediu al fabricii Carpatcement Taşca, doamna Marta Ciubotaru.

Elevii au beneficiat de un training asupa proceselor şi procedurilor de măsurare a valorilor fiecărui indicator de mediu important în activitatea fabricii Carpatcement. De asemenea, ei au avut acces la datele măsurate şi la instrumentele de măsurare.

„De la achiziţia fabricii în 1998, Grupul HeidelbergCement a făcut investiţii importante de peste 15,5 milioane de Euro în tehnologii care să ne ajute să reducem valorile indicatorilor de mediu mult sub limitele impuse de lege. Prin intermediul proiectului „Tinerii gardieni ai mediului”, elevii măsoară aceşti indicatori cu ajutorul specialiştilor noştri, iar compania şi-i asumă prin raportarea lor publică, transparentă şi consecventă.

Din punct de vedere legal, oricine putea avea acces la aceste date şi până acum, în urma unei cereri scrise înaintate la fabrică. Însă, pentru a da dovadă de mai multă transprență, am ales să comunicăm proactiv aceste informaţii fără ca ele să fie cerute special de către o persoană sau instituţie”, a declarat Ion Mustăţea, Directorul fabricii de ciment Taşca.

„Vă asigur că vă vom informa constant cu privire la performanţele obţinute în eforturile de a reduce impactul de mediu al activităţii noastre, dar şi în cazurile înregistrării unor rezultate negative ce pot fi cauzate de accidente, erori umane, tehnologice sau a unor dezastre naturale. Doar printr-un parteneriat constant cu comunitatea locală putem spera la o convieţuire plăcută, iar cheia e comunicarea dintre cele două părţi”, a completat Dl. Mustăţea.

Valorile înregistrate în data de 19 noiembrie 2013, proces la care au participat şi elevii Grupului Şcolar Bicaz au fost:

Nr. crt  Indicatorul monitorizat  Valoarea măsurată mg/Nmc   Limita maximă admisă
1.                        Nox                              223,36                                          800
2.                        SO2                               9,94                                            400
3.                         CO                             1.705,9                                         2.000
4.                      Pulberi                             1,23                                             30

Bogdan Arnăutu

ESG and Communication Manager

Heidelberg Materials România Șos. București-Ploiești 1A,
Bucharest Business Park, clădirea C2
013681 București
România