„Tinerii gardieni ai mediului” din Bicaz au asistat măsurătorile de mediu la fabrica de ciment de la Taşca

Carpatcement continuă proiectul „Tinerii gardieni ai mediului” la fabrica de la Taşca cu găzduirea elevilor de liceu din Bicaz.

Echipa de liceeni de la Grupul Şcolar Bicaz, profesorii coordonatori care predau protecţia mediului, doamna Mihaela Scurtu şi domnul Călin Sorin, au vizitat fabrica de ciment de la Taşca pentru a măsura indicatorii de mediu alături de experţii Carpatcement.

Iniţiat în urmă cu un an, proiectul „Tinerii gardieni ai mediului” are la bază invitaţia pe care Carpatcement o lansează elevilor de liceu pentru a veni să asiste specialiştii companiei la măsurătorile de mediu.

Proiectul se află la cea de-a două ediţie şi va continua, întrucât el pune în legătură compania Carpatcement cu oamenii din comunitatea locală. Astfel, „Tinerii gardieni ai mediului” se transformă treptat într-o platformă de dialog prin care Carpatcement informează comunitatea despre performanţa de mediu a fabricii din Taşca.

Elevii au putut observa îndeaproape instrumentele care asigură monitorizarea. Pe lângă aceasta, responsabilul de mediu al fabricii Carpatcement de la Taşca, doamna Marta Ciubotaru, le-a explicat detaliat procedurile aferente măsurătorilor. Acest fapt a permis elevilor de liceu să interpreteze datele măsurate.

„Este meritoriu faptul că managementul companiei Carpatcement s-a axat pe creşterea gradului de transparență a performanţei mediului ambiant în ideea de a implică locuitorii, în calitate de factori de interes, pentru a constata în mod direct impactul pe care aceştia îl resimt din procesul tehnologic”, declara doamna Suzana Geangalau, preşedinta Asociaţiei EcoForest Neamţ.

Directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, domnul Barna Hegyi, a declarat că are o deosebită apreciere a proiectului „Tinerii gardieni ai mediului” pentru că are în vedere protecţia mediului şi a biodiversităţii. „Mai mult, se doreşte sprijinirea tinerilor şi a iniţiativelor acestora în vederea devenirii lor cetăţeni activi în procesul de dezvoltare durabilă a comunităţilor locale. Astfel, prin implicarea efectivă a tineretului în activitatea de protecția mediului, respectiv prin efectuarea de activităţi care asigură experiența practică a învăţării şi educaţiei pentru mediu este un mijloc excelent de comunicare şi conştientizare pentru comunitatea care găzduieşte fabrica din Taşca.”

„Exemplul dat de Carpatcement Holding prin proiectul „Tinerii gardieni ai mediului” este urmat şi de Administraţia Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş care are ca activitate principală sensibilizarea comunităţilor gazdă fabricii din Taşca, fiind şi în vecinătatea Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş, cu privire la existenţa şi necesitatea protejării biodiversităţii în general, şi a Parcului Naţional Cheile Bicazului-Hăşmaş în particular”, completează directorul Parcului Naţional Cheile Bicazului – Hăşmaş, domnul Barna Hegyi.

În anul curent, activitatea de la fabrica de ciment de la Taşca a demarat în luna martie, iar în tabelul de mai jos, se află valorile înregistrate în perioada 01.03.2014 – 30.03.2014.

Nr. crt.

Indicatorul monitorizat mg/NmcValoarea măsuratăLimita maximă admisă mg/Nmc
1.Nox142,49 mg/mc

800

2.

SO214,39 mg/mc

450

3.

CO992,21 mg/mc

2.000

4.Pulberi0,8 mg/mc 30

Bogdan Arnăutu

ESG and Communication Manager

Heidelberg Materials România Șos. București-Ploiești 1A,
Bucharest Business Park, clădirea C2
013681 București
România