Quarry Life Award: peste 300 de propuneri pentru îmbunătăţirea biodiversităţii!

Patru tineri români s-au calificat în semifinala internaţională a competiţiei de cercetare Quarry Life Award lansată de HeidelbergCement şi de filialele sale aflate pe patru continente în scopul protejării biodiversităţii. Peste 300 de idei de proiecte au fost înscrise până pe 17 februarie în cadrul primei ediţii a acestui concurs. Studenţi şi cercetători din 18 ţări au trimis o propunere de proiect care să vizeze protecţia şi gestionarea biodiversităţii în cadrul carierelor Grupului.

În urma încheierii etapelor de selecţie, juriile naţionale au evaluat înscrierile şi au desemnat cele „Top 5” proiecte aferente ţării lor, care vor continua în următoarea etapă a competiţiei, ce are loc în intervalul martie-septembrie 2012.

Propunerile de proiect care s-au calificat în Top 5 în cadrul concursului din România, patru aparţinând unor români şi una aparţinând unui tânăr sârb, vor primi o contribuţie financiară în valoare de 500 de euro. Suma va fi oferită pentru acoperirea unor costuri presupuse de activitatea de cercetare de teren, care se va derula în următoarele 6 luni în carieră Lespezi (judeţul Dâmboviţa), deţinută de Carpatcement Holding.

„Carpatcement Holding şi-a asumat un angajament clar de a acţiona cu responsabilitate, în spiritul dezvoltării durabile şi a ocrotirii mediului înconjurător. Credem că proiectele de cercetare pot îmbunătăţi cunoştinţele cu privire la valoarea biologică a exploatărilor miniere şi, astfel, pot contribui la protecţia şi promovarea florei şi faunei din toate carierele şi balastierele deţinute de companie. România are nevoie de idei şi de proiecte inovatoare. Pentru că suntem una dintre cele mai importante companii producătoare de ciment din lume, credem că este de datoria noastră să construim astfel de proiecte împreună cu tinerele generaţii. Acesta este motivul pentru care am ales să lansăm şi la noi în ţară concursul internaţional «Quarry Life Award»”, a declarat Florian Aldea, Director General Carpatcement Holding.

Rapoartele finale vor fi depuse la sfârşitul lunii septembrie a acestui an în vederea evaluării lor de către juriul naţional compus din: Florian Aldea (Director General al Carpatcement Holding), Emilian Burduşel (UNESCO Pro Natură, Expert de mediu), Dr. Gabriela Niculae (Şef Departament Protecţia Mediului, Carpatcement Holding) şi Alexandru-Radu Săvulescu (Expert comunicare de mediu).

În octombrie 2012, respectiv decembrie 2012, trei câştigători din fiecare ţară şi trei câştigători internaţionali vor fi premiaţi de juriul format din experţi în biodiversitate şi reprezentanţi ai HeidelbergCement. Premiile la nivel naţional sunt de 1.500 euro, 3.000 euro şi 5.000 euro. Premiile internaţionale sunt de 10.000 euro, 20.000 euro şi 30.000 euro.

În finala competiţiei juriul internaţional, compus din: Agelo Caserta (Director Regional al BirdLife Internaţional), Dr. Shadrack Mkolle Kamenya (The Jane Goodall Institute), Dr. Ulrich Tränkle (Director al AGLN, Landscape Planning and Nature Conservation Managemen), Daniel Gauthier (Membru al Consiliului Director al HeidelbergCement AG) şi Dr. Michael Rademacher (Manager Resurse Naturale, HeidelbergCement AG), va evalua şi desemna cele mai bune trei proiecte internaţionale.

„Suntem încântaţi de entuziasmul studenţilor şi profesorilor din ţările participante. «Quarry Life Award» oferă o şansă unică de a adăuga o reală valoare ecologică şi educaţională unui mediu de exploatare minieră. Pentru HeidelbergCement, aceasta reprezintă o modalitate de a promova biodiversitatea excepţională a carierelor sale şi de a-şi dezvolta şi mai mult standardele de gestionare a biodiversităţii în cooperare cu universităţi de top din fiecare ţară,” a declarat Bernard Mathieu, Director Global Environmental Sustainability al HeidelbergCement.

Aflată la prima ediţie, Quarry Life Award este o competiţie internaţională iniţiată de grupul HeidelbergCement, reprezentat în România de compania Carpatcement Holding. Concursul este derulat în peste 18 ţări din Europa, Asia, Africa şi Oceania în scopul descoperirii de idei noi pentru conservarea şi promovarea biodiversităţii în carierele şi balastierele aflate în gestionarea grupului. Competiţia este deschisă studenţilor, cercetătorilor şi specialiştilor în protecţia mediului.

Proiectele înscrise au acoperit următoarele patru teme principale: „descoperirea biodiversităţii în exploatările miniere”, „biodiversitate şi reabilitare”, „biodiversitate şi educaţie” şi „gestionarea biodiversităţii pe parcursul operaţiunilor de extracţie”.

Mai multe informaţii despre concurs pot fi găsite pe: www.quarrylifeaward.com

Bogdan Arnăutu

ESG and Communication Manager

Heidelberg Materials România Șos. București-Ploiești 1A,
Bucharest Business Park, clădirea C2
013681 București
România