Peste 1.000 de arbori plantaţi de voluntari în comuna Taşca

Carpatcement, în parteneriat cu primăria Comunei Taşca din judeţul Neamţ, a organizat astăzi Ziua Voluntarului Carpatcement în cadrul Săptămânii Naţionale a Voluntariatului. Acţiunea a avut ca scop plantarea de arbori pe marginea drumului naţional care trece prin localitate, eveniment în care au fost implicaţi voluntari de la Şcoala Generală cu clasele I-VIII Taşca, de la Liceul Teoretic din Bicaz, angajaţi ai fabricii de ciment, ai primăriei, precum şi locuitori din Taşca.

“Carpatcement a înţeles cât de importante sunt comunităţile locale, nu doar pentru dezvoltarea socială la nivel naţional, dar şi pentru succesul economic al companiei în sine, două lucruri complementare de altfel. Cu cât comunitatea este mai implicată şi mai activă, cu atât problemele socio-economice sunt mai puţine. Prin ajutorul material şi exemplul de implicare comunitară, noi ne-am asumat rolul de liant al acestor energii locale, care şi-au găsit expresia în Ziua Voluntarului şi în proiectul Acces la Educaţie, două iniţiative pe care le vom continuă şi în viitor”, a declarat domnul Bogdan Arnăutu, Şef Departament Comunicare al Carpatcement Holding S.A.

Proiectele şi acţiunile desfăşurate s-au născut din consultările organizate de companie cu membrii comunităţilor locale, în cadrul noii strategii de responsabilitate socială demarată începând cu anul 2011. Unul dintre pilonii acestei strategii este „Sfatul Bătrânilor”, un proiect care îi reuneşte, în cadrul unor întâlniri periodice de lucru, pe cei mai importanţi reprezentanţi ai comunităţii din zona fabricii şi de la nivelul judeţului. „Sfatul Bătrânilor” şi-a propus să identifice problemele din comunităţile limitrofe fabricilor Carpatcement şi să contribuie la rezolvarea acestora prin stimularea colaborării între companie (cel mai important actor economic din comunitate), reprezentanţii instituţiilor publice şi alţi lideri formali sau informali de la nivel local.

Plantarea de arbori de la Taşca este rezultatul discuţiilor din cadrul „Sfatului Bătrânilor”, acolo unde domnul primar Alexandru Drăgan a sesizat necesitatea unei perdele de arbori pe drumul naţional care trece prin localitate, care să protejeze drumul, să înfrumusețeze zona şi să contribuie la ameliorarea parametrilor de mediu. Cu această ocazie, au fost plantaţi peste 1.000 de puieţi de arţar, tei, frasin, mesteacăn şi salcâm, material săditor asigurat de Carpatcement.

“Ne bucurăm că cei de la Carpatcement continuă să-şi menţină că obiectiv principal implicarea în comunitatea din Taşca şi din împrejurimi, aşa cum am înţeles că se întâmplă în toate comunităţile-gazdă ale companiei. Acţiunea de plantare de astăzi este doar o mică parte a sprijinului primit de la Carpatcement de-a lungul timpului, care este oricum cel mai important contributor la bugetul local şi principalul actor economic din zonă”, a declarat domnul Alexandru Drăgan, primarul comunei Taşca.

La acţiune au participat peste 100 de voluntari, printre care membri ai comunităţii locale şi reprezentanţi ai instituţiilor de la nivel judeţean. Copiii, cel mai important capital uman din comunitate, au fost în prim plan, mai ales că marţi, 14 mai 2013, la Centrul Cultural Taşca, a avut loc întâlnirea cu elevii din cadrul proiectului „Acces la Educaţie”, o altă iniţiativă locală a Carpatcement care s-a născut din consultările cu liderii comunităţii locale. În cadrul acestei întâlniri, reprezentanţii Carpatcement au discutat cu copiii pe marginea importanţei planificării timpurii a carierei profesionale. Cu această ocazie a fost lansat şi un concurs cu premii pentru elevii şcolii din localitate, iar întâlnirea a fost precedată de o vizită în fabrica de ciment a copiilor.

“Suntem la rândul nostru bucuroşi să putem continua parteneriatul pentru educaţie alături de Carpatcement, care datează de multă vreme şi care acum se desfăşoară mai ales sub forma proiectului Acces la Educaţie. Copiii s-au bucurat foarte mult să viziteze fabrica în care lucrează mulţi dintre părinţii lor. Sunt convins că premiile oferite în cadrul concursului de eseuri nu vor face decât să îi stimuleze şi mai mult şi să îi apropie de comunitatea în care trăiesc. De asemenea, ne-am bucurat să participăm la acţiunea de voluntariat de astăzi, mai ales că noi suntem de mult timp implicaţi în astfel de activităţi, inclusiv prin parteneriatul pe care îl avem cu cei de la Corpul Păcii”, a declarat domnul profesor Dan Husari, directorul Şcolii Generale cu clasele I-VIII Taşca.

Bogdan Arnăutu

ESG and Communication Manager

Heidelberg Materials România Șos. București-Ploiești 1A,
Bucharest Business Park, clădirea C2
013681 București
România