Parteneriat strategic Carpatcement Holding – Romanian Rescue Association pentru creşterea operativităţii angajaţilor în situaţii de urgenţă
Carpatcement Holding încheie un parteneriat cu Romanian Rescue Association (RRA), cel mai extins ONG specializat în intervenţii în situaţii de urgenţă, prin intermediul căruia angajaţii grupului îşi vor creşte capacitatea de intervenţie în situaţii de urgenţă, întărindu-şi astfel angajamentul privind menţinerea siguranţei la locul de muncă.
Primele activităţi au fost desfăşurate în cadrul „Săptămânii Securităţii şi Sănătăţii în Muncă” (15 – 19 octombrie 2012) şi au constat în organizarea în locaţiile din ţară ale grupului a unor demonstraţii practice pentru intervenţia şi acordarea de prim ajutor în situaţii de urgenţă. Acţiunile demonstrative realizate de către Detaşamentul Naţional de Intervenţie la Dezastre al RRA au fost completate de exerciţii practice la care au participat angajaţii Carpatcement Holding.
„Toate activităţile pe care le desfăşurăm în fiecare zi sunt ghidate de o credinţă puternică existentă în grupul din care facem parte: «că securitatea în muncă este cea dintâi prioritate pentru companie şi că nu există nicio scuză pentru neglijarea acestui aspect». Asigurarea sănătăţii, a siguranţei la locul de muncă şi a unui mediu de lucru bun pentru toţi colegii noştri reprezintă baza solidă de care ştim că avem nevoie pentru a putea dezvolta o afacere responsabilă şi a menţine standardele de performanţă asumate de Carpatcement Holding. Acesta este motivul pentru care organizăm în fiecare an la nivel naţional o întreagă săptămână de acţiuni dedicate sănătăţii şi securităţii în muncă şi pentru care ne derulăm activitatea sub un obiectiv ambiţios pentru domeniul nostru: «zero accidente» pentru angajaţii şi contractorii noştri”, a declarat Florian Aldea, Director General Carpatcement Holding.
Pe lângă aceste activităţi, peste 1.500 angajaţi şi parteneri ai Carpatcement, Carpat Beton, Carpat Agregate, Recyfuel şi Carpat Cemtrans au participat la o serie de evenimente teoretice şi practice organizate în cadrul „Săptămânii Securităţii şi Sănătăţii în Muncă 2012”, concentrate în special pe promovarea siguranţei la volan şi pe evidenţierea unor riscuri de sănătate provenite din afecţiuni precum diabetul şi bolile cardiace. Fiecare zi a acestei săptămâni a fost marcată prin: instruiri, simulări de accidente de muncă ori de situaţii de urgenţă, distribuirea de materiale informative, organizarea de concursuri, de verificări şi de evaluări ale cunoştinţelor acumulate.
Educarea încă de la vârste fragede a copiilor angajaţilor în spiritul sănătăţii şi securităţii în muncă a reprezentat şi în acest an una dintre direcţiile importante ale săptămânii SSM. În acest scop, a fost organizat un concurs cu premii în cadrul căruia peste 85 de copii au elaborat mesaje pe tema: „Comunicarea dorinţelor copiilor privind siguranţa părinţilor la locul de muncă, astfel încât să fie siguri că vor reveni sănătoşi acasă”.
Toate activităţile desfăşurate pe parcursul întregii săptămâni au pus accentul pe importanța conştientizării angajaţilor asupra necesităţii respectării cerinţelor legale şi a normelor la care Carpatcement Holding subscrie (ca parte a Grupului HeildebergCement). Totodată, pentru prezentarea rezultatelor obţinute până acum la acest capitol şi pentru îmbunătăţirea performanţelor înregistrate au fost organizate întâlniri la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale cu competenţe în domeniu. În cadrul reuniunilor au fost prezentate performanţele obţinute de companie în asigurarea celor mai bune condiţii de lucru pentru prevenirea accidentelor de muncă şi au fost dezbătute metode de creştere a performanţelor în domeniu.
De peste 10 ani, toate companiile Grupului HeidelbergCement din România au beneficiat de acţiuni integrate de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă, în acord cu cerinţele Sistemului de Management al Sănătăţii şi Securităţii Ocupaţionale precum: controale medicale pentru angajaţi, asigurarea echipamentelor individuale de protecţie corespunzătoare riscurilor identificate şi activităţii desfăşurate, evaluarea periodică a riscurilor, auditarea/inspectarea periodică a locurilor de muncă şi conştientizarea contractanților privind importanța respectării regulilor de securitate şi sănătate în muncă, în scopul alinierii acestora la cerinţele legale aplicabile şi standardelor Grupului.
De menţionat este că seria de evenimente dedicate „Săptămânii Securităţii şi Sănătăţii în Muncă” a fost organizată în aceeaşi perioadă în toate cele peste 40 de ţări în care Grupul HeidelbergCement este prezent.