Informare trimestrială a publicului privind impactul asupra mediului – trim. IV 2020

conform HG 878/2005

Fabrica de ciment Taşca
Obiect de activitate: fabricarea cimentului
 

HeidelbergCement România S.A. - Fabrica de ciment Taşca îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile următoarelor autorizaţii:

 
  • Autorizaţia integrată de mediu nr. 6/20.10.2015 revizuită în anul 2020; 

  • Autorizaţia de gospodărire a apelor nr. 63/10.04.2017.
 

Factorii de mediu sunt atent monitorizaţi prin sisteme proprii şi în paralel prin intermediul unor laboratoare externe acreditate, la perioade de timp specificate prin autorizaţiile deţinute.  

Calitatea sistemului automat de măsurare este asigurată atât prin realizarea acțiunilor stabilite în planificarea internă de întreținere și mentenanță a acestuia, cât și prin intermediul unor laboratoare externe acreditate, conform standardelor și legislației în vigoare aplicabile.

Emisiile de la cuptoarele de clincher sunt monitorizate continuu prin intermediul sistemelor de monitorizare automată, pentru următorii indicatori: pulberi, NOx, SO2 și monoxid de carbon.

Sistemele de măsurare continuă a emisiilor rezultate de la cele două cuptoare rotative de clincher dețin certificate QAL1 (QAL = Nivel de asigurare a calității) și au fost supuse procedurilor de asigurare a calității: QAL 2, QAL3 și AST (AST = Încercarea anuală de supraveghere). Aceste proceduri au fost implementate în conformitate cu cerințele standardului european SR EN 14181/2015, iar rezultatele demonstrează calitatea măsurătorilor emisiilor de poluanți.

De asemenea, pentru celelalte surse de emisie de pulberi din procesul tehnologic, se efectuează măsurători conform cerințelor și frecvenței stabilite prin Autorizația integrată de mediu, acestea fiind echipate cu instalații de reținere, evacuare și dispersie a poluanților. În trimestrul IV 2020, activitatea de producție a clincherului de ciment a continuat, funcționarea a fost cu două cuptoare de clincher, iar rezultatele emisiilor de poluanți, s-au situat mult sub valorile limită impuse prin Autorizația integrată de mediu.

Indicatorii de calitate ai apelor uzate tehnologice şi menajere monitorizate, sunt: temperatura, pH, materii în suspensie, CBO5, CCO-Cr, substanţe extractibile, detergenţi, azot amonical, fosfor total, reziduu filtrat, sulfaţi, cloruri, azotaţi, azotiţi.

Operaţiunile de valorificare/ eliminare a deşeurilor se desfăşoară numai cu operatori autorizaţi şi în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Titularul activităţii raportează periodic Agenţiei pentru protecţia Mediului Neamţ rezultatele activităţii de monitorizare a emisiilor în mediu şi a nivelului de poluare conform actelor de reglementare în baza cărora îşi desfăşoară activitatea şi cu respectarea legislaţiei de mediu în vigoare.

În perioada octombrie - decembrie 2020, pentru factorii de mediu monitorizaţi, nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită de emisie stabilite prevăzute în Autorizaţia integrată de mediu.


Cariera de calcar Bicaz-Chei şi Cariera de marnă Ţepeşeni

HeidelbergCement România S.A. – Carierele Bicaz-Chei şi Ţepeşeni îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu prevederile următoarelor autorizaţii:

  • Autorizaţa integrată de mediu nr. 6/20.10.2015, revizuită în 2020;
  • Autorizaţia de gospodărire a apelor nr. 34/20.06.2020.
 

Titularul activităţii monitorizează în perioadele de activitate, nivelul emisiilor de poluanţi şi impactul emisiilor rezultate din activitatea proprie în condiţii reprezentative pentru activitatea desfăşurată.

Rezultatele monitorizărilor, conform frecvenţei stabilite prin actele de reglementare, se raportează periodic Agenţiei pentru Protecţia Mediului Neamţ.

În trimestrul IV al anului 2020, pentru factorii de mediu monitorizaţi nu au fost înregistrate depăşiri ale valorilor limită de emisie prevăzute în Autorizaţia integrată de mediu.