Cifră de afaceri cu peste 30% mai mare pentru Carpatcement Holding

Rezultatele financiare pentru anul 2007 arată că în ultimele 12 luni compania Carpatcement Holding, divizia din România a Grupului HeidelbergCement, a reușit să depășească cu succes creșterea solidă estimată anul trecut între 15 și 20%.

Cifra de afaceri înregistrată în 2007 pentru cele 3 companii – Carpatcement, Carpat Beton și Carpat Agregate – este de 363 milioane de euro, cu 31% mai mare decât în 2006, când suma atinsă a fost de 278 milioane de euro. Numai divizia de ciment a înregistrat o cifră de afaceri de 288 milioane de euro, cu 30% mai mare decât în 2006, când s-a înregistrat cifra de 221 milioane de euro.

„Așa cum rezultatele noastre financiare o arată, piaţa crește extrem de rapid, iar nevoia din ce în ce mai mare de ciment poate fi observată an după an. Încă de la finalul lui 2006 și pe parcursul întregului an 2007, am făcut eforturi uriașe pentru a putea să acoperim întreaga cerere de ciment. Piaţa de construcţii este una sezonieră, iar datorită condiţiilor meteo favorabile de la începutul anului 2007 și a exploziei de proiecte rezidențiale, cât și a proiectelor mari de birouri și de infrastructură de pe piață, am lucrat la capacitate maximă în fiecare fabrică. De aceea, pentru a putea să onorăm toate cerințele clienților noștri, trebuie să facem mai multe investiții pentru a crește capacitatea noastră de producție. În 2008, ne-am decis să demarăm proiectele de investiții, având în plan dublarea capacităților de producție până la sfârșitul anului 2011. Estimăm investițiile necesare pentru acest proiect la aproximativ 150 milioane de euro”, a declarat Mihai Rohan, Director General Carpatcement Holding.
Prima fază a proiectului de investiții pentru mărirea capacităților de producție constă în modernizarea și pornirea celei de-a doua linii de producție a fabricii de la Bicaz, aflată acum în conservare. Proiectul a fost deja aprobat, investiția fiind estimată la aproximativ 55-60 milioane de euro, și va fi finalizat la mijlocul anului 2009. Ca o consecință a acestei investiții, capacitatea de producție va crește cu aproximativ 1 milion de tone de ciment/an.

Pentru 2008, Grupul intenționează să investească în România un buget total de peste 60 milioane de euro, împărțit în funcție de obiectivele majore ale fiecărei divizii în parte. În afară de investiția majoră alocată pentru repunerea în funcțiune a celei de-a 2-a linii de producție de clincher de la Bicaz, Carpatcement va investi, de asemenea, și în dezvoltarea unui siloz de clincher cu o capacitate de 90.000 tone, construirea unei mori de ciment la Fieni și modernizarea unei mori de ciment la Deva. Carpat Beton și-a propus construirea a trei noi stații de betoane, iar Carpat Agregate va continua programul de modernizare a carierelor și balastierelor în vederea creșterii capacităților de producție.

În 2007, investițiile totale pentru cele 3 divizii (ciment, betoane și agregate) au fost de aproximativ 40 milioane de euro. Cea mai importantă investiție în 2007 s-a realizat pentru morile de cărbune și a fost finalizată la fabricile din Deva și Bicaz, astfel încât acum combustibilul primar utilizat la arderea clincherului este cărbunele. Ambele mori sunt instalații noi, de ultima generație, și au un înalt grad de securitate, procesul tehnologic fiind complet automatizat.

Alte programe de investiții au fost continuate pe parcursul anului, cum ar fi cele în sistemele de utilizare a combustibililor alternativi, instalarea aparatelor de monitorizare continuă a emisiilor și pentru instalațiile de desprăfuire la fabricile de la Fieni și Deva, noua stație de încărcare a cimentului vrac la Fieni. Toate investițiile, atât în tehnologie nouă, cât și în îmbunătățirea celei existente, s-au făcut prin respectarea strictă a normelor de protecție a mediului.

HeidelbergCement este lider mondial pe piața de agregate și un important jucător în domeniul cimentului, betonului și altor activități conexe, ceea ce îl poziționează printre cei mai mari producători de materiale de construcții din lume. Compania are peste 70,000 de angajați în 2,800 de locații pe patru continente. Pentru 2007 cifra de afaceri a Grupului este estimată la aproximativ 10.7 mld. Euro, iar vânzările de ciment și clincher se ridică la aproximativ 88 milioane tone.

În România, Grupul este prezent în producția de ciment, betoane și agregate prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton, respectiv Carpat Agregate. Activitățile din domeniul cimentului în România sunt coordonate de compania Carpatcement Holding. Cimentul este produs în cele trei fabrici aflate la Bicaz, Deva și Fieni.

Bogdan Arnăutu

ESG and Communication Manager

Heidelberg Materials România Șos. București-Ploiești 1A,
Bucharest Business Park, clădirea C2
013681 București
România