Carpatcement încheie un parteneriat educaţional cu Grupul Şcolar Industrial „Aurel Rainu Fieni”

Fabrica de ciment Fieni a încheiat un parteneriat educaţional cu Grupul Şcolar Industrial “Aurel Rainu Fieni” pentru a sprijini dezvoltarea profesională a viitorilor tehnicieni ecologi şi specialişti în protecţia mediului.

„De peste 12 ani, Carpatcement Holding s-a implicat activ în dezvoltarea viitoarelor generaţii de profesionişti prin lansarea de programe adresate lor, prin investiţii şi prin sprijinirea iniţiativelor educaţionale menite să le impulsioneze dezvoltarea profesională. Am dorit să facem acest lucru nu doar la nivel central, ci mai ales în comunităţile locale în care ne desfăşurăm activitatea pentru a contribui alături de membrii comunităţii la rezolvarea problemelor cu care se confruntă, pentru a ajuta la asigurarea condiţiilor necesare dezvoltării durabile a acestor comunităţi şi pentru a oferi tinerilor de aici şansa de a-şi construi o carieră”, a declarat Cristian Voinițchi, Director Fabrică de ciment Fieni.

Una din acţiunile realizate în baza acestui parteneriat a avut loc la sediul fabricii din Fieni şi a constat într-o vizită de documentare şi de lucru efectuată de 22 de tineri, elevi în clasa a XI-a în cadrul Grupului Şcolar Industrial “Aurel Rainu Fieni”. Pe parcursul acestei acţiuni, tinerii au avut ocazia să se familiarizeze cu modul specific de prelevare a probelor tehnologice şi cu echipamentele moderne utilizate pentru efectuarea determinărilor specifice de către personalul specializat. Totodată, elevii au aflat de la specialiştii Carpatcement informaţii despre cele mai moderne metode de lucru utilizate în industria cimentului pentru a proteja mediul înconjurător şi pentru a asigura condiţiile necesare dezvoltării durabile a comunităţii locale.

„Protecţia mediului înconjurător şi dezvoltarea durabilă sunt două dintre condiţiile esenţiale pentru asigurarea viitorului comunităţii din care facem parte. Din acest motiv, prin introducerea specializării de tehnician ecolog şi specialist în protecţia mediului, Grupul Şcolar Industrial «Aurel Rainu Fieni» a dorit să ajute la formarea viitorilor specialişti care vor asigura sustenabilitatea comunităţii Fieni. Însă, pentru a putea forma adevăraţi profesionişti în domeniu, pregătirea teoretică trebuie dublată de o serioasă pregătire aplicată şi de activităţi de practică în care tinerii să aibă contact şi să interacţioneze cu cele mai moderne metode şi tehnologii folosite în industrie pentru protejarea mediului. Sucursala Fieni a Carpatcement Holding este locul cel mai potrivit în care, cu ajutorul specialiştilor de aici, elevii pot deprinde cunoştinţe valoroase pentru dezvoltarea lor profesională”, a declarat Prof. Lidia Vatavu, Grupul Şcolar Industrial „Aurel Rainu Fieni”.

Sprijinirea creşterii unei comunităţi puternice de viitori specialişti este unul dintre cele mai importante elemente ale filozofiei de Dezvoltare Durabilă a Grupului Carpatcement.

Contextul general

Pe lângă investiţiile realizate în dotarea punctelor de lucru cu tehnologii moderne şi în diversificarea portfoliului de produse, alocarea de resurse financiare pentru măsuri de protejare a mediului înconjurător şi pentru sprijinirea dezvoltării comunităţilor locale în care activăm reprezintă un aspect important pe agenda grupului Carpatcement.

Din acest motiv, din 1998 şi până în prezent, grupul Carpatcement a investit în protecţia mediului şi utilizarea combustibililor alternativi peste 38 de milioane de euro. Datorită investiţiilor în instalaţii de co-incinerare şi prin cunoştinţele aplicate ale personalului coordonator şi de deservire a acestor echipamente, Carpatcement contribuie la conservarea resurselor naturale neregenerabile devenind astfel una din companiile care şi-a asumat rolul de de-poluator.

Totodată, Grupul Carpatcement a lansat de-a lungul timpului programe durabile pentru a contribui alături de membri comunităţilor la dezvoltarea acestora. Este vorba de iniţiative ca:

  • „Sfatul Bătrânilor” – întâlniri de consultare periodice cu liderii formali sau informali ai comunităţilor locale în care Carpatcement este prezent, organizate pentru identificarea celor mai importante probleme din comunitate, a soluţiilor strategice pentru rezolvarea lor şi a oportunităţilor de dezvoltare a comunităţii.
  • „Prin voluntariat pentru un Bicaz mai curat!” – proiect de ecologizare a lacului Bicaz, iniţiat de companie în urmă cu cinci ani pentru a proteja resursele naturale ale regiunii în care Carpatcement activează
  • „Împreună pentru Natură” – proiect derulat în parteneriat cu fundaţia Ecosophia pentru educarea copiilor în spiritul protecţiei mediului.
  • „Bucureştiul Respiră!” – proiect iniţiat în 2006 pentru a proteja mediul prin reconstrucţia centurii verzi a Capitalei.

Mai mult decât atât, pentru sprijinirea dezvoltării unor comunităţi puternice de specialişti care să contribuie la creşterea mediului local de afaceri, Grupul Carpatcement a iniţiat şi oferit suport permanent unor programe de educaţie adresate tinerilor în formare. Este cazul unor proiecte precum:

  • „Premiile Profesionale Carpatcement”, program-concurs destinat încurajării performanţei în rândul studenţilor din întreagă ţară.
  • „Studentul anului”, program al Asociaţiei de studenţi VIP – Voluntari pentru idei şi Proiecte – prin care cei mai buni studenţi primesc premii şi recunoaşterea performanţelor.

Bogdan Arnăutu

ESG and Communication Manager

Heidelberg Materials România Șos. București-Ploiești 1A,
Bucharest Business Park, clădirea C2
013681 București
România