Carpatcement Holding i-a găzduit pe olimpicii naţionali la chimie pentru o vizită tematică la Fabrica de ciment Chișcădaga

Incepând cu orele 15:00, participanţii la Tabăra Naţională de Chimie 2013, care se desfăşoară la Geoagiu în perioada 23-30 august, au fost primiţi de specialiştii Carpatcement de la Chișcădaga pentru o vizită la facilităţile de producţie ale fabricii de ciment.

Tabăra Naţională de Chimie, care îi aduce împreună pentru studiu şi recreere pe câştigătorii olimpiadelor de chimie din fiecare an, se află la ediţia a IX-a. Anul acesta, Ministerul Educaţiei Naţionale a organizat tabăra împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara şi Colegiul Tehnic Agricol „Alexandru Borza” din Geoagiu.

Comisia ştiinţifică a taberei este condusă de doamna profesoară Daniela Bogdan, inspector general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale, şi este compusă din cadre didactice din învăţământul universitar şi preuniversitar. La activităţile de pregătire participa 88 de elevi din clasele VII-XI, care au obţinut premii la faza naţională şi internaţională a concursurilor de chimie organizate în anul şcolar 2012-2013.

Parteneriatul dintre Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara şi Fabrica de ciment Chișcădaga pentru această vizită s-a născut în urma discuţiilor purtate la Sfatul Bătrânilor, proiectul de consultare locală iniţiat de Carpatcement, acolo unde, anul acesta, a participat şi doamna Maria Ştefănie din partea Inspectoratului.

„Ne bucură faptul că proiectele noastre de implicare locală dau roade, iar exemplul cel mai bun este chiar această vizită a olimpicilor în fabrica de la Chișcădaga. Am primit cu deschidere solicitarea Inspectoratului Şcolar şi am răspuns cu deosebită plăcere dorinţei profesorilor de a organiza o vizită specială pentru olimpicii la chimie, pe care sperăm să îi revedem mai târziu în elita domeniului, inclusiv printre specialiştii noştri la Carpatcement”, a declarat domnul Mircea Bobora, Director al Fabricii de ciment Chișcădaga.

Manifestările din cadrul tabarei propun o abordare dinamică, un mod de a promova chimia ce răspunde provocărilor lumii contemporane, un mediu educaţional în care condiţia savantului, a profesorului şi a elevului se asociază într-un dialog al cunoaşterii. Activităţile acoperă o paletă largă, de la discutarea aspectelor teoretice, la lucrări de laborator, cursuri şi vizite de studiu.

În această ultimă categorie de activităţi s-a încadrat şi vizita olimpicilor la Fabrica de ciment Chișcădaga, acolo unde multe dintre activităţi sunt asigurate de specialişti în chimie şi în procese derivate din acest domeniu. De altfel, vizită a fost gândită de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar şi ai Carpatcement sub forma unui tur interactiv al fabricii, ghidat de persoane de specialitate. Olimpicii au putut astfel să vadă, sub îndrumarea specialiştilor Fabricii de ciment Chișcădaga, modul de producere al cimentului şi le-au fost explicate principalele procese chimice care contribuie la obţinerea materialelor de construcţie.

„În numele organizatorilor Taberei Naţionale de Chimie, ţin să le mulţumesc celor de la Carpatcement pentru răspunsul prompt pe care l-au dat solicitării noastre de a-i primii pe olimpici în această vizită de studiu. Elevii s-au arătat impresionaţi de cele văzute la fabrică şi au învăţat lucruri importante, practice, despre modul cum anumite procese chimice învăţate la şcoală îşi produc efectele şi rezultă astfel cimentul”, a declarat doamna profesoară Maria Ştefănie, inspector şcolar adjunct al ISJ Hunedoara.

Bogdan Arnăutu

ESG and Communication Manager

Heidelberg Materials România Șos. București-Ploiești 1A,
Bucharest Business Park, clădirea C2
013681 București
România