Calitatea aerului este o temă foarte importantă pentru noi! HeidelbergCement România nu a importat niciodată deșeuri periculoase
Folosirea deșeurilor în procesul de producție în cele trei fabrici de ciment ale HeidelbergCement România respectă legislația aplicabilă atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii Europene. În ultimii 15 ani doar 1% din cantitatea totală de deșeuri industriale procesate în fabricile noastre de ciment a provenit din afara României.
Valorificarea energetică (co-procesare) a deșeurilor în industria cimentului este un proces sigur prin care peste 100 de tipuri de deșeuri sunt transformate, în condiții optime, în combustibil alternativ. Conform unui studiu realizat recent de Ecofys, 44% din combustibilii utilizați în prezent în industria cimentului la nivel european sunt combustibili alternativi. De asemenea, studiul indică faptul că industria cimentului are potențialul de a-și înlocui până la 60% din combustibilii tradiționali cu deșeuri pretratate, până în anul 2050. Astfel, creșterea ratei de co-procesare a deșeurilor până la 60% va preveni la nivel european, emisia a 26 de milioane de tone de CO2 anual.
Opinia autorităților publice infuențează fundamental percepția publică asupra investițiilor și eforturilor pe care industria europeană a cimentului le face pentru reducerea emisiilor de CO2. De aceea, ca urmare a discuțiilor existente în prezent în spațiul public, ne dorim să facem următoarele precizări.
În ultimii 10 ani, Grupul HeidelbergCement a investit doar la nivel european peste 1 miliard de euro în măsuri de eficientizare energetică și de reducere a emisiilor.
În conformitate cu legislația în vigoare și cu prevederile autorizațiilor integrate de mediu ale celor trei fabrici de ciment, HeidelbergCement România monitorizează în mod continuu emisiile, încă din anul 2007. Monitorizarea continuă este realizată de sisteme de monitorizare instalate, verificate și întreținute de o societate specializată, care deține toate acreditările prevăzute de legislația în vigoare.
De peste 15 ani raportăm către agențiile locale de mediu în mod regulat (în conformitate cu prevederile autorizației integrate de mediu aferente fiecărei fabrici) emisiile măsurate de sistemele de monitorizare continuă din fabrici.
În prezent, am demarat procesul de identificare a soluțiilor care să permită conectarea sistemului de monitorizare cu website-ul companiei, pentru accesarea și vizualizarea indicatorilor de mediu din fiecare fabrică, în timp real. În acest fel, orice persoană interesată de valorile acestor indicatori, poate avea acces la datele complete monitorizate și înregistrate.
Suntem deschiși și încurajăm instalarea de senzori de monitorizare în comunitățile din perimetrul fabricilor noastre de ciment, atât de către autoritățile publice locale, cât și de către organizațiile non-guvernamentale care doresc să monitorizeze calitatea aerului.
Ca urmare a investițiilor noastre de peste 48 de milioane de euro în protecția mediului,emisiile de pulberi și gaze se situează în prezent sub limitele impuse de lege.
În același timp, efectuăm anual monitorizarea emisiilor de dioxine, furani și metale grele, monitorizare realizată de un laborator acreditat de RENAR (Organismul Național de Acreditare). Acesta monitorizează emisiile cu frecvența prevăzută de autorizațiile integrate de mediu aferente fiecărei fabrici de ciment.
Începând din anul 2019, calitatea sistemelor noastre de monitorizare continuă este validată de către un organism terț acreditat, prin procedura QAL2 (Al Doilea Nivel de Asigurare a Calităţii).
În plus față de cerințele legislației aplicabile, prin angajamentul de sustenabilitate, ne-am asumat în mod deschis responsabilitatea față de impactul asupra mediului generat de activitățile noastre în comunitățile locale. În acest sens comunicăm public și transparent măsurătorile indicatorilor de mediu, astfel:
- raportare non financiară, respectiv rapoartele noastre de sustenabilitate aici
- studiu de caz despre ce înseamnă folosirea combustibililor alternativi în fabricile noastre de ciment aici
- impactul de mediu, valorile indicatorilor de mediu pentru fabrica de la Chișcădaga aici.
- impactul de mediu, valorile indicatorilor de mediu pentru fabrica Tașca aici
- impactul de mediu, valorile indicatorilor de mediu pentru fabrica Fieni aici
________________________________
Beneficiile folosirii de combustibilii alternativi în procesul de producție a cimentului în fabricile HeidelbergCement România
În ultimii 15 ani
- am redus cantitatea de combustibili tradiționali fosili neregenerabili (cărbune) utilizați în procesul nostru de producție cu o cantitate egală cu cea necesară funcționării unei fabrici de ciment timp de cinci ani și jumătate
- am salvat o cantitate de combustibili tradiționali fosili neregenerabili (cărbune) care ar asigura funcționarea unei fabrici de ciment timp de cinci ani și jumătate
- am redus emisiile globale de gaze cu efect de seră cu o cantitate egală cu cea absorbită anual de o suprafață de 13.000 ha pădure de conifere
- am valorificat în procesul de co-procesare peste 400.000 de tone de anvelope și cauciucuri
Co-procesarea deșeurilor în fabricile de ciment este una dintre soluțiile eficiente pentru protejarea resurselor naturale și gestionarea corectă a deșeurilor existente, transformându-le pe acestea în resurse alternative pentru procesul de producție a cimentului. Introdusă de peste 15 ani și în România, pe baza legislației europene care o recomandă ca o metodă superioară de tratare a deșeurilor, față de incinerarea sau eliminarea acestora prin depozitare, co-procesarea asigură concomitent reciclarea conținutului mineral și valorificarea conținutului energetic al deșeurilor.
Principalele avantaje ale co-procesării deșeurilor în fabricile de ciment sunt:
- închiderea ciclulului de viață a deșeurilor,
- evitarea supra aglomerării depozitelor controlate (gropi de gunoi),
- valorificarea simultană, atât a conținutul material al deșeurilor, cât și a celului energetic,
- distrugerea tuturor compușilor organici, grație temperaturilor foarte înalte din cuptoarele de clinker (care pot să atingă valoarea de 2.000°C),
- în urma procesului nu rezultă zgură sau cenușă,
- substituirea parțială a resurselor naturale cu resurse alternative,
- reducerea semnificativă a emisiilor totale de gaze cu efect de seră.
Aceste caracteristici au ca efect eliminarea totală a acestor deșeuri și recuperarea integrală a valorii lor energetice.