Bucureştiul respiră
Începând cu data de 23 mai 2006, Bucureştiul este un pic mai verde! S-au finalizat plantările de anul acesta din cadrul programului „Bucureştiul respiră”, ce vizează reabilitarea perdelelor de protecţie şi a spaţiilor verzi din zona periurbană a Capitalei.
Acţiunea de responsabilitate socială a companiei Carpatcement Holding este realizată în parteneriat cu Asociaţia Experţilor de Mediu, Agenţia de Protecţie a Mediului Ilfov şi Agenţia Regională de Protecţie a Mediului Bucureşti.
Ultimii copăcei din pădurea de protecţie de la Cornetu au fost plantaţi în cadrul unui eveniment care s-a bucurat de prezenţa oficialităţilor locale, a reprezentanţilor presei, a angajaţilor şi partenerilor Carpatcement, dar şi a vecinilor companiei din Bucharest Business Park. Angajaţi ai firmelor au fost şi ei alături de Carpatcement în demersul său de protecţie a mediului.
Programul „Bucureştiul respiră” a fost iniţiat ca urmare a identificării necesităţii existenţei mai multor zone verzi sau păduri de protecţie care să împrospăteze aerul Capitalei sau să oprească praful să intre în oraş.
„Suntem foarte bucuroşi să fim noi iniţiatorii unui astfel de program şi sperăm că acţiunea noastră să determine cât mai multe comunităţi locale să se implice în extinderea zonelor verzi, peste tot în ţară”, a declarat Mihai Rohan, Director General Carpatcement Holding.
Activităţile din cadrul programului „Bucureştiul respiră” au început încă din 2005 prin identificarea terenului propice plantărilor, obţinerea sprijinului autorităţilor locale şi realizarea studiului privind arborii şi arbuştii rezistenţi la condiţiile de microclimat din zonă.
Comuna Cornetu, aleasă ca locaţie pentru plantarea acestei perdele forestiere de protecţie, aparţine zonei periurbane a Municipiului Bucureşti şi se află în Judeţul Ilfov la cca 10-15 km de Capitală. Arealul împădurit cu arbori şi arbuşti din această zonă ocupă 2,4 ha şi se află la o altitudine de 60 – 75 m, fiind localizat în fosta albie a răului Argeş. Aici sunt prezente soluri azonale aluviale luto-nisipoase, care au fost prielnice plantărilor cu salcâm, pin, salcie, plop, în condiţiile nivelării şi administrării unor îngrăşăminte organice şi minerale.
Conform studiului realizat în comuna Cornetu, zona împădurită cu arbori şi arbuşti prin programul „Bucureştiul respiră” ajută vegetaţia naturală să ocupe noi teritorii şi să se refacă acolo unde a fost suprimată de construcţii şi depozitari de deşeuri.
Vegetaţia introdusă contribuie la micşorarea contrastelor climatice specifice zonelor deschise, la realizarea unui paravan împotriva vânturilor dominante, a căror viteză este diminuată, reduce impactul eroziunii pluviale şi scade nivelul apelor freatice, preluând în parte pulberile şi noxele din aer şi micsorand astfel poluarea, aidoma unui filtru.
Contribuţia financiară a Carpatcement Holding în cadrul programului „Bucureştiul respiră” se ridică la 60.000 Euro, cea mai mare parte a sumei fiind utilizată pentru lucrări pregătitoare, achiziţionarea şi plantarea arborilor şi arbuştilor, precum şi lucrările de întreţinere a perdelei forestiere, restul fiind utilizat pentru elaborarea studiului de specialitate.
Programul „Bucureştiul respiră” se desfăşoară în perioada ianuarie – decembrie 2006 şi va continua anul viitor prin extinderea în alte localităţi. Programul face parte din platforma „Oraşul respiră”.
Compania Carpatcement Holding acţionează mai mult decât responsabil în ceea ce priveşte mediul înconjurător, promovând conştientizarea problemelor în legătură cu mediul şi sănătatea, investind în combustibili alternativi şi tehnologii prietenoase mediului.
HeidelbergCement – una dintre cele mai mari companii producătoare de ciment din lume – promovează, în toate cele 50 de ţări în care activează, principiile de bază ale dezvoltării durabile, pentru a satisface nevoile prezentului fără a compromite posibilitatea generaţiilor viitoare de a răspunde propriilor nevoi.
Dezvoltarea durabilă reprezintă cel mai important element al filozofiei HeidelbergCement. Carpatcement Holding, divizia din România a HeidelbergCement, îmbrăţişează aceleaşi valori şi se ghidează după aceleaşi principii.
Carpatcement Holding este atât un investitor şi un furnizor de materiale de construcţii semnificativ, cât şi un partener important în procesul de dezvoltare a României. Strategia de responsabilitate socială a companiei pentru România se adresează nevoilor comunităţilor locale şi, în acelaşi timp, priorităţilor naţionale.
Cu un total al investiţiilor de peste 270 milioane Euro şi cu un număr de 2.000 de angajaţi, HeidelbergCement este unul dintre cei mai importanţi investitori germani din România.
În România, HeidelbergCement este prezent din 1998, în producţia de ciment, betoane şi agregate prin companiile Carpatcement Holding, Carpat Beton, respectiv Carpat Agregate.