60 de ani de la deschiderea Fabricii de Ciment Bicaz
Grupul HeidelbergCement a sărbătorit 60 de ani de la punerea în funcţiune a fabricii de ciment de la Bicaz. Compania a premiat reprezentanţii a 3 generaţii de cimentişti şi a sărbătorit cei 60 de ani alături de comunitatea din jurul fabricii Bicaz la Clubul Cimentiştilor din Bicaz.
Între orele 16:30 şi 22:00, angajaţii fabricii au fost încântaţi de un spectacol care le-a fost dedicat în totalitate. Sub lumina reflectoarelor s-au aflat cei mai performanţi cimentişti care au pus sau pun încă umărul la performanţele şi durabilitatea fabricii din Bicaz.
Evenimentul, a fost deschis cu un film care prezintă istoricul fabricii. Au urcat pe scenă 4 dintre liderii companiei: domnul Ion Mustăţea – Director al fabricii de ciment din Taşca, domnul Florian Aldea – Director General Carpatcement Holding S.A. şi invitaţii de onoare domnul Mihai Rohan – Preşedintele Consiliului de Administraţie Carpatcement Holding S.A. şi domnul Andreas Kern, Membru al Consiliului de Administraţie şi CEO HeidelbergCement Europa Centrală & Asia Centrală. Aceştia au transmis câte un mesaj de la mulţi ani şi felicitare comunităţii de foşti şi actuali angajaţi ai fabricii din Bicaz precum şi reprezentanţilor autorităţilor locale.
Evenimentul a continuat cu sărbătorirea echipei din Bicaz. Aceştia au fost premiaţi într-o atmosferă plină de eleganță şi rafinament. Au urcat pe scenă atât veterani ai industriei – cimentişti care au pus bazele fabricii, cât şi cei mai performanţi angajaţi ai fabricii, familii care au transmis tradiţia industriei din generaţie în generaţie sau cei mai tineri angajaţi – speranţa pentru succesul de mâine.
Premii şi câştigători:
- Premiul pentru fidelitate a fost decernat domnului Gheorghe Păleu – cu o experienţă de 41 de ani în fabrică de la Bicaz – şi domnului Ilie Tarniceru – 40 de ani vechime în fabrică.
- Premiul „a III-a generaţie de cimentişti” a fost decernat domnului Cristian Voinițchi al cărui tată Gheorghe Voinițchi, unchi Constantin şi bunic Ioan Voinițchi au lucrat în fabrică de la Bicaz. Familia Voinițchi a avut un membru angajat în fabrică din anul 1971 – iar acum, în 2012, domnul Cristian Voinitchi este Director al fabricii de ciment de la Fieni, Carpatcement Holding.
- Premiul „Tânăra Speranţa” a fost acordat domnului Mitrea Ştefan în vârstă de 24 de ani. Domnul Mitrea este în prezent Trainee Producţie şi sperăm că peste 60 de ani să fie prezent în lista premiaţilor la aniversarea a 120 de ani de la înfiinţarea fabricii.
Având în vedere rezultatele deosebite obţinute, organizatorii au decernat 4 premii pentru cei mai performanţi angajaţi ai fabricii:
- Premiul “Cel mai bun electrician” a fost câștigat de domnul Gheorghe Ungureanu.
- Premiul „Cel mai bun operator” a revenit domnului Dumitru Ungureanu.
- Premiul „Cel mai bun lăcătuş” a ajuns la domnul Alexandru Sikra.
- Premiul „Securitate şi Sănătate în Muncă” a fost înmânat domnului Ioan Adam.
Premiul pentru “deosebita contribuţie adusă la dezvoltarea industriei cimentului din România” a fost decernat unui număr de 41 de pensionari ai fabricii din Bicaz.
După momentul de premiere, evenimentul a continuat cu un scurt moment de sărbătoare în atmosfera creată de un ansamblu local de muzică populară. Cei peste 200 de invitaţi s-au bucurat apoi de surpriză serii: concertul susţinut de Andra & Band.
Istoricul fabricii
Fabrica Bicaz s-a înfiinţat în anul 1951, ca urmare a cererii masive de ciment în construcţiile hidrotehnice, industriale şi edilitare, în modernizarea şi dezvoltarea reţelei de drumuri şi realizarea pe răul Bistriţa a primei mari hidrocentrale din România.
În 1952 fabrică a fost pusă în funcţiune.
În anul 1975 s-a construit noua fabrică de ciment în comuna Taşcă. Aceasta a fost achiziţionată în 1998 de HeidelbergCement, fiind prima achiziţie în România a grupului german.
Prin modernizarea şi extinderea de capacitate realizată în anul 2009, capacitatea de producţie autorizată a fabricii este de 3 milioane tone de ciment pe an.